Barve

Ko govorimo o barvah, se ne zavedamo, da le te močno vplivajo na naše vsakdanje počutje in sicer močnejše kot so, močnejši je njihov učinek na nas. Z barvami lahko “zdravimo prostore”, če njihova lega ni ugodna; prostor napravimo topel ali pa hladen, odvisno od tega, katere barve uporabimo. Z ustreznimi barvami lahko v prostoru spodbudimo ustvarjalno domišljijo, ki jo potrebujemo za delo, ali pa ustvarimo umirjeno ozračje, ki omogoča sprostitev. Barve izražajo človekovo osebnost, včasih pa so prilagojene tudi namenu prostora. Izbirajmo torej barve, ki nam prinašajo blagodejne vplive in dobro počutje. Zelo pomembno je, da v skladu s svojim počutjem izbiramo tudi barve, ki nas vsakodnevno obdajajo, saj te vplivajo na naše počutje.
V osnovni barvi paleti ločimo štiri osnovne barve. Te so rdeča, modra, zelena in rumena. Z mešanjem primarnih barv dobimo različne barvne odtenke.

Prav tako delimo barve na:

  • tople ( rdeče, oranžne, rumene, rjave) le te navidezno zmanjšujejo dejansko velikost prostorov ter zbližujejo elemente v prostorih
  • hladne barve ( modre, zelene, škrlatne) ravno nasprotje toplim barvam navidezno povečujejo prostor ter elemente oddaljujejo…
  • nevtralne barve (bele, rjave, bež) za te le težko rečemo ali kaj zmanjšujejo oz. povečujejo, že ime nam pove, da so to barve, ki ne odražajo nekih učinkov v prostoru.

Comments are closed.